COPD is een samenvattende naam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Klachten van benauwdheid en kortademigheid staan op de voorgrond. De longen zijn beschadigd en kunnen zich moeilijker vullen met zuurstof. Hierdoor kunnen ‘normale’ dagelijkse dingen zoals traplopen bemoeilijkt worden en is men sneller uitgeput. Het lichaam verbruikt meer energie en om deze reden is een gezonde voeding dan ook erg belangrijk. Een disbalans in de intake van calorieën en verbruik van calorieën tijdens de verbranding, met ondergewicht of overgewicht als gevolg, is een veel voorkomend probleem bij COPD.

COPD en ondervoeding

Bij COPD verbruikt het lichaam continu veel energie. Het is belangrijk dat de hoeveelheid calorieën uit de voeding en de hoeveelheid calorieën welke verbruikt worden tijdens de verbranding in balans zijn. Zodra deze uit balans is en u meer verbrandt, zal er gewichtsverlies optreden. In dit geval zal het lichaam de reserves in vetweefsel en spierweefsel aanspreken. Vooral het laatste, afbraak van spierweefsel, is ongunstig. Dit verzwakt namelijk de weerstand en zo is het lichaam gevoeliger voor infecties en virussen. Bovendien bestaan de longen grotendeels uit spierweefsel dus het is van groot belang dat het spierweefsel wordt behouden.

Aankomen bij COPD wordt altijd aangeraden om onder begeleiding van een diëtist te doen. Dit omdat het van groot belang is dat uw lichaam in de juiste conditie blijft of om de conditie te verbeteren. Bij het behoud of verbetering van de conditie en spierweefsel speelt voeding en leefstijl namelijk een grote rol.

COPD en overgewicht

Ook overgewicht wordt vaak gezien bij COPD. Dit omdat de eetlust in sommige gevallen niet per se minder wordt, maar de beweging verminderd wel door extreme kortademigheid. In dit geval is de calorie intake hoger dan de calorie verbruik bij verbranding en zal het gewicht toenemen. Het kan ook voorkomen dat iemand al overgewicht heeft voordat de diagnose COPD wordt gesteld. Bij COPD moet het lichaam harder werken om te kunnen zorgen voor voldoende zuurstoftoevoer naar de spieren. Niet alleen de COPD zorgt dan voor vermoeidheid maar door het overgewicht zal men nog sneller uitgeput raken. Daarnaast moet het lichaam bij overgewicht nog harder werken om voldoende zuurstof te kunnen vervoeren. Dit kan weer het gevolg hebben dat spierweefsel wordt afgebroken. Gezien de longen grotendeels uit spierweefsel bestaan is dit natuurlijk erg ongunstig.

Afvallen bij COPD wordt altijd aangeraden om onder begeleiding van een diëtist te doen. Dit omdat het van groot belang is dat uw lichaam in de juiste conditie blijft of om de conditie te verbeteren. Bij het behoud of verbetering van de conditie en spierweefsel speelt voeding en leefstijl namelijk een grote rol.

Bekijk ook onze andere diensten: Diabetes mellitusondergewicht, hart- en vaatziekten, FODMAP dieet, maag- lever- darmproblematiekovergewicht, jicht, voedselallergieën, sportvoedingzwangerschap.