Herken je gevoelens van een opgeblazen gevoel, winderigheid, buikpijn, krampen, verstoorde stoelgang, misselijkheid? Heb je het idee dat dit door het eten van bepaalde producten wordt verergerd? Dan kan goed kloppen! Ontdek nu door middel van het FODMAP dieet welke voedingsmiddelen deze vervelende klachten veroorzaken.

Prikkelbare Darm Syndroom

Steeds vaker zie ik mensen met een Prikkelbare Darm Syndroom in de praktijk met minimaal een aantal van de bovengenoemde klachten. Voordat het FODMAP dieet gestart wordt, wordt er eerst gekeken of het huidige voedingspatroon voldoende vezels en vocht bevat, of er sprake is van stress of medicatie welke invloed kan hebben op de darmwerking. Ook is het belangrijk om eerst uit te kunnen sluiten of er geen sprake is van een infectie, allergie of ander medische oorzaak. Wanneer dit allemaal uitgesloten is, wordt vaak de diagnose PDS gesteld en kan overwogen worden om het FODMAP dieet te starten. Wel wordt geadviseerd om deze behandeling te starten onder begeleiding van een gespecialiseerde diëtist. FODMAP’s zijn een groep koolhydraten welke in de darmen niet goed verteerd worden en op deze manier dus voor vervelende klachten kunnen zorgen. Gedurende het FODMAP dieet worden deze koolhydraten zes weken lang uit de voeding weggelaten. Na zes weken worden de koolhydraten volgens een strak schema om en om weer geherintroduceerd. Op deze wijze kan men erachter komen op welke FODMAP’s hij of zij reageert en welke producten in welke mate voor klachten zorgen en hoe men dit in de toekomst kan voorkomen.

Bekijk ook onze andere diensten: Overgewicht, voedselallergieëndiabetes mellitus, hart- en vaatziekten, COPD, jicht, maag- lever- darmproblematiek, ondergewicht, zwangerschap, sportvoeding.