Jicht is een veelvoorkomende ontsteking welke wordt veroorzaakt door een overmatig gehalte aan urinezuur in een gewricht. Dit wordt veroorzaakt wanneer de nieren niet meer in staat zijn om het overmatige urinezuur af laten voeren. Erfelijkheid speelt bij jicht een grote rol. In dit geval zijn er een aantal factoren welke de urinezuurproductie verhogen en er dus als gevolg een jichtaanval kan ontstaan. Stress, alcoholgebruik, overgewicht, gebruik cytostatica, psoriasis en cel afbraak door tumoren kunnen het verhoogde urinezuur veroorzaken.

Voeding bij jicht

Ook voeding kan een grote rol spelen. Zoals hierboven genoemd speelt overgewicht en alcoholgebruik een belangrijke rol, maar ook het eten van orgaanvlees, bepaalde vissoorten (zoals ansjovis, mosselen en kreeft) gevogelte, wild en peulvruchten kan een verhoogd urinezuur gehalte veroorzaken.

Bekijk ook onze andere diensten: Overgewicht, sportvoedingdiabetes mellitushart- en vaatziekten, COPD, FODMAP dieet, voedselallergieën, ondergewicht, zwangerschapmaag- lever- darmproblematiek.