Maag-, lever – darmproblematiek is natuurlijk een erg ruim omvattend begrip. U kunt in dit geval denken aan brandend maagzuur, het dumpingsyndroom, ontstekingen, galstenen, levercirrose, leververvetting, ziekte van Crohn, Colitus Ulcerosa en nog tal van andere klachten of ziektebeelden. Het darmstelsel speelt een ontzettend belangrijke rol in de stofwisseling. Het is heel belangrijk dat deze goed zijn werk kan doen voor een goede opname van alle voedingsstoffen. In sommige gevallen kan het zo zijn dat de opname verstoord wordt door een specifiek ziektebeeld. Wanneer de opname van voedingsstoffen niet goed verloopt, kan dit verdere problemen geven zoals gewichtsverlies. Ook kan het zo zijn dat bepaalde voedingsmiddelen de maag- of darmwand dusdanig prikkelen dat het klachten veroorzaakt.

Voedingspatroon aanpassen

Een aangepast voedingspatroon kan helpen deze klachten te verminderen of bijvoorbeeld het orgaan ‘herstellen’ zodat deze beter zijn werk kan doen en geen verdere schade zal ondervinden. Bespreek met uw huisarts of diëtist welke voedingsmiddelen een belangrijke rol spelen bij uw klachten en hoe u hier zelf invloed op uit kunt oefenen.

Bekijk ook onze andere diensten: Diabetes mellitus, jichthart- en vaatziekten, COPD, ondergewicht, zwangerschap, FODMAP dieet, sportvoeding, overgewicht, voedselallergieën.