Ondergewicht kan verschillenden oorzaken hebben. Je kunt hierbij denken aan gebrek aan eetlust, kauw- en slikproblemen, ziekte zoals COPD, eetstoornis of depressiviteit. Er is al snel sprake van een tekort aan voedingsstoffen waardoor men zich in het algemeen dan ook lusteloos en vermoeid voelt. Daarnaast gaat het lichaam reserves uit vet- en spierweefsel gebruiken waarbij vooral de afspraak van spierweefsel een groot nadeel is. Ook ondergewicht is net als overgewicht vast te stellen via het Body Mass Index. De BMI zegt iets over de verhouding tussen lengte en gewicht. Wanneer deze lager is dan 18.5 kg/m2, spreekt men van ondergewicht. Voor kinderen gelden andere afkapwaarden. Bereken hier uw BMI.

Begeleiding bij ondergewicht

De diëtist zal samen met u kijken naar uw voeding, leefstijl, medische achtergrond en op basis hiervan worden doelen opgesteld. In alle gevallen wordt er naar gestreefd om weer op gewicht te komen door gebruik van ‘normale’ voeding. In sommige gevallen kan het zo zijn dat drinkvoeding een belangrijk onderdeel wordt om weer in gewicht aan te komen of verder gewichtsverlies te voorkomen. De diëtist zal dit voor u bestellen indien nodig.

Bekijk ook onze andere diensten: Overgewicht, diabetes mellitus, hart- en vaatziekten, COPD, maag- lever- darmproblematiek, FODMAP dieet, sportvoeding, voedselallergieën, jicht, zwangerschap.