Voedselovergevoeligheid en voedselallergieën worden vaak met elkaar verward omdat de symptomen veel op elkaar lijken, maar toch is er een verschil. Wanneer het gaat om een allergische reactie treden de klachten vaak kort na het contact op. Bij een niet allergische reactie kunnen de klachten ook 48 uur later nog optreden. De klachten kunnen zeer uiteenlopend zijn. Denk aan huidklachten, oogklachten, maag-, darmklachten of bijvoorbeeld klachten aan de luchtwegen.

Oorzaak voedselallergie

Wanneer er sprake is van het bovenstaande, dan reageert het lichaam op specifieke eiwitten in de voeding. Deze eiwitten waar het lichaam op reageert noemen we allergenen. De darmen zijn op jonge leeftijd vaak nog niet volledig ontwikkeld en dit is gelijk de reden waarom een voedselovergevoeligheid of -allergie vaker voorkomt bij jonge kinderen en zuigelingen. Dit kan er namelijk voor zorgen dat bepaalde eiwitten niet goed worden afgebroken. Vervolgens kan dit een voedselallergie veroorzaken.

Bekijk ook onze andere diensten: Overgewicht, diabetes mellitus, jichthart- en vaatziekten, ondergewichtCOPD, maag- lever- darmproblematiek, FODMAP dieet, sportvoeding, zwangerschap.